Munkaadó vagyok

Tanulószerződés kézikönyv letöltése (3,2 MB, PDF)

 

Tanulószerződés – mi az?

 

A tanuló és a gazdálkodó szervezet között gyakorlati képzés céljából megkötött írásbeli szerződés. A tanuló egyidejűleg csak egy hatályos tanulószerződéssel rendelkezhet. A tanulószerződéssel rendelkező tanuló gyakorlati képzésen kizárólag tanulószerződés keretében vehet részt.

 

 

Tanulószerződés – kivel?

 

Az iskolai rendszerű szakképzésben magyarországi székhellyel működő köznevelési intézményben, a nappali rendszerű iskolai oktatás keretében részt vevő tanulóval köthető, aki a szakképesítésre jogszabályban előírt egészségügyi feltételeknek, pályaalkalmassági követelményeknek megfelel.

 

 

Tanulószerződés – mire?

 

Az adott képzés első szakképzési évfolyamának kezdetétől kezdődő hatállyal, az első, állam által elismert szakképesítésre történő felkészítés céljából folyó, költségvetési támogatásban részesíthető képzésre.

 

 

Tanulószerződés – hogyan?

 

A tanuló gyakorlati képzését vállaló szervezet a tanulószerződés megkötésére vonatkozó szándékát a tanév megkezdése előtti május hó 15. napjáig jelenti be a területileg illetékes kamarának és a tanuló szakmai elméleti képzését ellátó szakképző iskolának. A megkötött tanulószerződést a gyakorlati képzését szervező szervezet 5 napon belül megküldi a területileg illetékes kamara részére ellenjegyzésre. A tanulószerződést lehetőleg minden év augusztus 15-ig kell megkötni.

 

 

Tanulószerződés – mikortól?

 

A tanulószerződés, a tanulószerződés módosítása az ellenjegyzéssel válik érvényessé, és a tanulószerződésben, a tanulószerződés módosításában megjelölt naptól hatályos. A tanulószerződés alapján a tanuló az e törvény szerint járó juttatásokra – a tanévkezdést követően megkötött tanulószerződést kivéve – a tanév kezdő napjától jogosult.

 

 

Tanulószerződés – és ha mégsem?

 

A tanulószerződést, annak módosítását és felmondását, írásba kell foglalni. A tanulószerződés tartalmát a felek csak közös megegyezéssel vagy egyezséggel módosíthatják.

 

 

Megéri ez Önnek?

 

Olyan fiatalokkal oldhatja meg szakember-utánpótlását, akiket 1-2 évig látott dolgozni, és akiket Ön tanított be.

Számos pályázati lehetősége nyílik a szakképzés területén eszközbeszerzésre. Ezeken a pályázatokon csak tanulószerződéses jogviszonnyal pályázhat sikeresen.

A szakképzési hozzájárulásról szóló 2011. évi CLV. törvény, valamint a 280/2011. Kormányrendelet értelmében – a visszaigénylések miatt – szinte „ingyenes” a tanuló képzése. Az állam hozzájárul a gyakorlati képzésköltségeihez.

Valós üzemi körülmények, és jövedelemtermelő tevékenység a tanulók gyakorlati foglalkoztatása során.

Havi átalány-visszaigénylés.

 

Segítség a Szakképzési Tanácsadó Hálózattól

A gyakorlati képzés folyamatos figyelemmel kísérése, ellenőrzése.

Tanácsadás a vállalkozók (gyakorlati oktatók) számára.

Tanácsadás a tanulók számára.

Kapcsolattartás az iskolákkal.

Közvetítés, problémakezelés a felek között.

Bevezető ellenőrzés és akkreditáció szervezése.

Tapasztalatok visszacsatolása.

 

 

További hasznos információk:

 

A tanulószerződéssel kapcsolatos információk, nyomtatványok és fontosabb jogszabályok.

 

A tanulószerződések és együttműködési megállapodások témakörében az NGM, a NAV, illetve egyéb háttérintézmények által kiadott és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított tájékoztató jellegű szakmai vélemények.

 

 

A tájékoztatás a Magyar Kereskedelemi és Iparkamara Tanulószerződéssel a munka világában című kiadványa alapján készült. 

Lezárva: 2014. január

Vissza

Kapcsolat

További információ: NMH_dualis@lab.hu

Kövess minket, vagy iratkozz fel hírlevelünkre,
hogy semmiről ne maradj le
 • facebook

  Lájkolj minket!
 • Youtube

  Nézz minket!
 • RSS

  Tapadj ránk!
  Feliratkozás
 • Google+

  Ajánlj minket!