Rendszergazda

Rendszergazda

Az informatikai rendszerek méret- és bonyolultság-növekedése mára lehetetlenné tette, hogy egy átlagos informatikai szakember nagyobb rendszereket folyamatosan üzemeltessen.
Ezen rendszerek megtervezése, fejlesztése, folyamatos magas színvonalú üzemeltetése önálló szakembert igénylő feladattá vált. Míg ezt a feladatot kisebb rendszerekben meg tudja oldani egy szoftverüzemeltető szakember, addig nagyobb rendszereknél olyanokra van szükség, akik sokkal mélyebben értenek a számítógép hardverhez, az operációs rendszerekhez és a hálózatokhoz.

Jellemző tevékenységek

Informatikai rendszerek optimális teljesítményének és biztonságának tervezését, fejlesztését, karbantartását és támogatását végzi, segítséget nyújt a hálózat használóinak a hálózat és a programok működtetésében.

Feladatai:
a) számítógépes hálózatok és a hozzájuk kapcsolódó számítógépes környezetek karbantartása és felügyelete, a számítógépes hardvert, rendszerszoftvert, alkalmazásszoftvert és valamennyi konfigurációt beleértve;
b) a rendszerek és hálózati konfigurációk javítását szolgáló változtatások javaslata, és a módosításokkal összefüggő hardver- és szoftverigények meghatározása;
c) a hardver- és szoftverproblémák diagnosztizálása;
d) az adatokról biztonsági másolat készítése és az összeomlott rendszer helyreállítása;
e) a központi vezérlőpult kezelése a számítógépes rendszerek és hálózatok teljesítményének ellenőrzése és a számítógépes hálózathoz való hozzáférés és a hálózat használatának összehangolása érdekében.

Mukakörnyezet jellemzői

Feladatainak nagy részét irodában, zárt térben, változó helyszíneken, ülve, állva végzik. Munkájuk könnyű fizikai és szellemi munka. Ügyeleti rendszerben, váltott műszakban is dolgozhatnak, de telepítéskor és karbantartáskor gyakran hétvégén is.

Munkaeszközei:
- számítógépek,
- hozzájuk kapcsolódó perifériák (pl. nyomtatók),
- okostelefonok,
- internet,
- összeszereléshez használatos eszközök (pl. csavarhúzó, sűrített-levegő spray, kábelek stb.)

Egészségügyi tényezők

Munkájuk nagy részét ülve, hajlott testtartásban végzik. Néha emelni, cipelni kell a számítógépházat, monitort. Hátrányként említhető a munkavégzéskor fellépő stressz, illetve a több órás használatból adódó szemterhelés. A testtartásból következő megterhelés miatt nyak-, fej- és hátfájás, ízületi fájdalmak léphetnek fel.

Szükséges képességek

 • Színlátás
 • Jó látás
 • Figyelem összpontosítás
 • Precizitás
 • Kezek, ujjak fokozott használata
 • Logikus gondolkodás
Vissza

Kapcsolat

További információ: NMH_dualis@lab.hu

Kövess minket, vagy iratkozz fel hírlevelünkre,
hogy semmiről ne maradj le
 • facebook

  Lájkolj minket!
 • Youtube

  Nézz minket!
 • RSS

  Tapadj ránk!
  Feliratkozás
 • Google+

  Ajánlj minket!