A szakácsok legfontosabb feladata, hogy megfeleljenek a korszerű vendéglátás követelményeinek, valamint kialakítsák és elkészítsék a vendégek elvárásainak megfelelő ételválasztékot. Elvárás még, hogy az ételeket a követelményeknek megfelelő minőségi színvonalon tálalják a fogyasztóknak és a vendégeknek. A vendéglátó-ipari egység fajtájától, étlapjától, specializációjától (például magyar, amerikai, mexikói, török) függ, milyen ételeket készítenek, milyen eszközöket használnak.
Jellemző tevékenységek
A készételek felmérése, annak megállapítása, hogy mennyi alapanyagot/nyersanyagot kell rendelni. Nyersanyagok előkészítése, feldolgozása. Ételek összeállítása a menübe, amelyeket jól elő lehet készíteni. Húsételek, mártások, halételek feldolgozása. Meleg mártások előkészítése. Köretek, levesek és tojásételek elkészítése. Sütemények és édességek előkészítése és elkészítése. Az étrend összeállítása (például menü-, reggeli, napi és esti étlapok) és az eladási ár kikalkulálása. A munka menetének megtervezése. Tálalás és kiadás a meleg konyhában. Az ételek ízesítése, tárolása, adagolása, helyenként tálalása. Konyhai tisztaság felügyelete, a higiéniás előírások betartása, betartatása.
Mukakörnyezet jellemzői
Főként a lábak, karok, ujjak, a gerincoszlop terhelésével jár a munka. Munkáját a szakács állandó helyen, zárt, meleg, párás térben, a konyhában végzi. Munkaeszközök az ételek előkészítéséhez: kések és vágóeszközök, bárdok, fűrészek, csontfűrész, konyhai aprítógépek, húsdaráló, vágógépek, szeletelő-gépek, spékelő és formázó tű, vágódeszka, passzírozó-gép. Szállító eszközök: hulladékgyűjtő kocsi, tányér/pohárszállító és csepegtető kocsi, tálaló kocsi. Mosogató eszközök: zöldségmosó kocsi, mosogatógép, láda és feketeedény mosogatógép, kézi pohármosogató, rozsdamentes kézmosó, homok- és zsírfogó zuhanykar. Sütők: grill- és lávaköves sütő, grillcsirke sütő, pizzasütő, palacsintasütő, gyros- és hot-dog sütő, főzőüst, olajsütő, látványsütő, sütőkemence. Hűtők: jégkészítők, fagylaltgépek. Tisztítóeszközök: kefe, tisztítóecset, seprő, súroló, szivacsok, feltörlő és portörlő rongyok.
Egészségügyi tényezők
Eegészséges gerinc, kar, és láb. Egészséges légutak, szív, vérkeringés, bőr. Szemmérték jó íz- és szagérzékelés. Átlagos látás és térlátás, kifogástalan színfelismerés.
facebook
Youtube
RSS
Google+