Szakács

Szakács

A szakácsok legfontosabb feladata, hogy megfeleljenek a korszerű vendéglátás követelményeinek, valamint kialakítsák és elkészítsék a vendégek elvárásainak megfelelő ételválasztékot.
Elvárás még, hogy az ételeket a követelményeknek megfelelő minőségi színvonalon tálalják a fogyasztóknak és a vendégeknek.
A vendéglátó-ipari egység fajtájától, étlapjától, specializációjától (például magyar, amerikai, mexikói, török) függ, milyen ételeket készítenek, milyen eszközöket használnak.

Jellemző tevékenységek

A készételek felmérése, annak megállapítása, hogy mennyi alapanyagot/nyersanyagot kell rendelni.
Nyersanyagok előkészítése, feldolgozása.
Ételek összeállítása a menübe, amelyeket jól elő lehet készíteni.
Húsételek, mártások, halételek feldolgozása.
Meleg mártások előkészítése.
Köretek, levesek és tojásételek elkészítése.
Sütemények és édességek előkészítése és elkészítése.
Az étrend összeállítása (például menü-, reggeli, napi és esti étlapok) és az eladási ár kikalkulálása.
A munka menetének megtervezése.
Tálalás és kiadás a meleg konyhában.
Az ételek ízesítése, tárolása, adagolása, helyenként tálalása.
Konyhai tisztaság felügyelete, a higiéniás előírások betartása, betartatása.

Mukakörnyezet jellemzői

Főként a lábak, karok, ujjak, a gerincoszlop terhelésével jár a munka.
Munkáját a szakács állandó helyen, zárt, meleg, párás térben, a konyhában végzi.
Munkaeszközök az ételek előkészítéséhez: kések és vágóeszközök, bárdok, fűrészek, csontfűrész, konyhai aprítógépek, húsdaráló, vágógépek, szeletelő-gépek, spékelő és formázó tű, vágódeszka, passzírozó-gép.
Szállító eszközök: hulladékgyűjtő kocsi, tányér/pohárszállító és csepegtető kocsi, tálaló kocsi.
Mosogató eszközök: zöldségmosó kocsi, mosogatógép, láda és feketeedény mosogatógép, kézi pohármosogató, rozsdamentes kézmosó, homok- és zsírfogó zuhanykar.
Sütők: grill- és lávaköves sütő, grillcsirke sütő, pizzasütő, palacsintasütő, gyros- és hot-dog sütő, főzőüst, olajsütő, látványsütő, sütőkemence.
Hűtők: jégkészítők, fagylaltgépek.
Tisztítóeszközök: kefe, tisztítóecset, seprő, súroló, szivacsok, feltörlő és portörlő rongyok.

Egészségügyi tényezők

Eegészséges gerinc, kar, és láb.
Egészséges légutak, szív, vérkeringés, bőr.
Szemmérték jó íz- és szagérzékelés.
Átlagos látás és térlátás, kifogástalan színfelismerés.

Szükséges képességek

  • Jó szagló és ízlelő érzék
  • Jó kézügyesség
  • Színlátás
  • Matematika
Vissza

Kapcsolat

További információ: NMH_dualis@lab.hu

Kövess minket, vagy iratkozz fel hírlevelünkre,
hogy semmiről ne maradj le
  • facebook

    Lájkolj minket!
  • Youtube

    Nézz minket!
  • RSS

    Tapadj ránk!
    Feliratkozás
  • Google+

    Ajánlj minket!